Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Abellio UK Bus

Abellio London Bus (ALB) rijdt voor opdrachtgever Transport for London (TfL) met 852 bussen op 60 trajecten in Londen, 9% van het totaal in de hoofdstad.

ALB heeft een belangrijke rol gespeeld door medewerkers met een cruciaal beroep in staat te stellen zich tijdens de pandemie te blijven verplaatsen, waarbij TfL de dienstverlening aanpaste aan de klantvraag en de beschikbaarheid van het personeel. Er zijn allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen in de voertuigen en onderhoudslocaties, waaronder aangescherpte reinigingsregimes en verbeterde bescherming van de chauffeurs in de cabine. Bij de uitbraak van de pandemie werd de dienstverlening verlaagd tot 60% en in juni 2020 teruggebracht tot 100%, zij het met beperkte capaciteit, gezien de noodzakelijke onderlinge afstand, terwijl er voor het begin van het nieuwe schooljaar in september extra schooldiensten werden ingevoerd. Ongeveer 10% van het personeel, vooral chauffeurs, werd tijdelijk niet ingezet vanwege de coronapandemie. Hierbij is gebruikt gemaakt van een overheidsregeling voor loondoorbetaling.

Bij de London Transport Awards van 2020 is Abellio uitgeroepen tot busbedrijf van het jaar. Verder heeft het haar eerste 34 emissievrije, volledig elektrische bussen in gebruik genomen, overeenkomstig het vervoersbeleid van de burgemeester, en proefgedraaid met een nieuwe waterstofbus.

Abellio Rail Replacement (ARR) verleent tijdens geplande en niet-geplande verstoringen alternatieve vervoersdiensten – met touringcars, bussen en taxi's - aan de concessies Greater Anglia, ScotRail, East Midlands en West Midlands en aan Serco’s concessie Caledonian Sleeper. Aan ARR is ook het contract gegund om vanaf 2021 vergelijkbare diensten te verlenen aan Transport for Wales. Event Connect voorziet in vervoer bij grote sportevenementen en voor touroperators en zakelijke opdrachtgevers. ARR is tijdens de lockdownperiode actief gebleven maar met een beperkte capaciteit en inzet vanwege de lagere reizigersaantallen en afstandsmaatregelen in de bussen. De activiteiten van Event Connect zijn hard geraakt door de terugval in de vrijetijdssector.

Abellio London Bus (in miljoen €)  

2020

2019

Overheidsinkomsten

208,2

191,7

Rail Replacement (Intercompany)

31,3

31,4

Opbrengsten

239,5

223,1

EBIT

9,2

11,1

Kapitaalinvesteringen

2,5

5,6

Garanties verstrekt door NS

-

-

Toevoegen aan verslag
Print pagina