Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Duitse werkmaatschappijen

Abellio Duitsland  

Opbrengsten

Aantal medewerkers

 

(in miljoen €)

(eind december 2020)

Abellio Rail Nordrhein Westfalen

261,5

1.052

Abellio Rail Midden-Duitsland

242,0

965

Abellio Rail Baden-Württemberg

114,5

384

WestfalenBahn

119,3

295

PTS

6,9

396

Overig

0,2

35

Totaal

744,4

3.127

Abellio Rail NRW GmbH

Abellio Rail NRW GmbH (ABRN), met het hoofdkantoor in Hagen, is een van de grootste private spoorwegmaatschappijen in Noordrijn-Westfalen.

ABRN vervoert 62 miljoen reizigers per jaar over ongeveer 20,6 miljoen treinkilometers. Met het Ruhr-Sieg-Netz, de S-Bahn Rhein-Ruhr en de Rhein-Ruhr-Express verplaatst ABRN miljoenen forenzen in het Rijn- en Ruhrgebied. Abellio is ook actief op het grensoverschrijdende Niederrhein-netwerk tussen Arnhem en Düsseldorf en verbindt de Nederlandse provincie Gelderland met de dichtstbevolkte Duitse deelstaat. Er werken 1.052 collega’s bij het bedrijf uit Noordrijn-Westfalen, dat voor de kwaliteit van zijn dienstverlening meerdere prijzen heeft ontvangen. In juni 2020 is ABRN de tweede fase van de Rhein-Ruhr-Express gestart met de exploitatie van de RE 1-lijn, die de steden in Noordrijn-Westfalen van Dortmund tot Aken met elkaar verbindt.

Abellio Rail Mitteldeutschland GmbH

Abellio speelt ook een belangrijke rol in Midden-Duitsland. Sinds 2015 rijden de treinen van Abellio op het elektrische netwerk van Saale-Thüringen-Südharz (STS) en sinds december 2018 op het netwerk Dieselnetz Sachsen-Anhalt (DISA). Duizenden passagiers kunnen nu met Abellio reizen in de regio's Harz en Börde en tussen de grote steden Erfurt en Maagdenburg.

De grootschalige bouwwerkzaamheden bij de twee grote knooppunten van Halle en Köthen in Midden-Duitsland hebben geleid tot veel problemen bij het plannen, en bijgevolg tot gebrekkige punctualiteit en boetes.

WestfalenBahn GmbH

Het bedrijf is gevestigd in Bielefeld en verbindt de steden Braunschweig en Hannover in Nedersaksen met Bielefeld en Rheine in Noordrijn-Westfalen. Vanuit Münster is er een directe verbinding via Meppen en Leer naar Emden aan de Noordzee. WestfalenBahn heeft haar treindiensten tussen Hannover en Braunschweig uitgebreid. Op zondag is er ook elk half uur een treinverbinding tussen de twee grootste steden van Nedersaksen. Dat betekent bijna duizend ritten per jaar extra.

Abellio Rail Baden-Württemberg GmbH

Het bedrijf is gevestigd in Stuttgart. Op 9 juni en 8 december 2019 gingen de eerste en tweede fase van de concessie van start, en op 13 juni 2020 volgde de derde en laatste fase.

De fabrikant van de nieuwe treinen kon slechts een zeer beperkt aantal van de 52 bestelde treinen aan Baden-Württemberg leveren, zodat diverse vervangingsconcepten met treinen van derden moesten worden ingezet. In de eerste maanden van de concessie toonden de reizigers en opdrachtgevers zich geduldig met Abellio. Doordat de fabrikant daarna echter nog altijd niet in staat was voldoende nieuwe treinen te leveren, namen de klachten onder de reizigers toe en lieten OV-autoriteiten, politici en media zich steeds kritischer uit over de problematische start van de operatie.

In Pforzheim is eind 2019 voor Stuttgarter Netz een onderhoudshal met drie sporen met een totale lengte van 120 meter en een rangeerterrein in gebruik genomen. Deze stad in de buurt van Stuttgart in Baden-Württemberg heeft een lange traditie op het gebied van treinen en is ideaal gelegen in het netwerk.

Toevoegen aan verslag
Print pagina