Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Internationale verbindingen

NS International werkt in partnership met Deutsche Bahn, Eurostar, NMBS, ÖBB en Thalys en verbindt Nederland met grote steden en regio’s in België, Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. We willen dat de trein voor afstanden tot circa 700 kilometer de logische eerste keuze is. Dat is beter voor milieu en goed voor de economie: een optimale bereikbaarheid per spoor stimuleert investeringen in Nederland en creëert een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en handel. Dit doen we door de Nederlandse reiziger snel aan te sluiten op het HSL-netwerk in Duitsland, een kortere reistijd naar Berlijn te realiseren, vaker te rijden tussen Londen/Parijs en Amsterdam v.v., sneller te rijden naar België en nieuwe bestemmingen toe te voegen.

Door corona viel de marktvraag weg als gevolg van maatregelen in Nederland en in omringende landen. Daardoor hebben de internationale treinen niet of volgens een sterk aangepaste dienstregeling gereden.

Kortere reistijd naar Berlijn

Door aanpassingen in de dienstregeling en aanpassingen in de infrastructuur in Duitsland en Nederland en door nieuwe, snelle treinen van DB kan er in 2024 30 minuten van de reistijd af tot onder de zes uur. De eerste tijdswinst werd al in december 2020 geboekt, met een versnelling van 10 minuten voor een aantal treinen van en naar Berlijn.

Vaker rijden tussen Londen en Amsterdam v.v.

NS stond klaar om vanaf 30 april 2020 zonder overstap van Amsterdam, via Rotterdam naar Londen te rijden. Door de coronamaatregelen werd dit verplaatst naar 26 oktober. Sinds die datum wordt de paspoort- en bagagecontrole op de stations van Amsterdam en Rotterdam uitgevoerd en ligt de reistijd vanuit bijvoorbeeld Rotterdam naar Londen ruim onder de 4 uur.

Nieuwe bestemmingen toevoegen

In 2020 hebben NS en het Oostenrijkse ÖBB alle voorbereidingen getroffen om op 13 december te starten met een dagelijkse nachttreinverbinding van Amsterdam via München naar Innsbruck en Wenen. Door strenge reisadviezen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk bleef de reiziger nagenoeg weg. Daarom is in overleg besloten deze nachttreinverbinding te starten in 2021, zodra reizen tussen deze landen weer gemakkelijk is. Wel is de nachttrein met een overstap in Düsseldorf sinds eind oktober online te boeken via www.nsinternational.nl
Www.nsinternational.nl kreeg in 2020 ook een .com-extensie, wat zorgt voor grotere vindbaarheid buiten Nederland. Tevens zijn er 3.000 Duitse bestemmingen toegevoegd aan de boekingsmodule op deze sites waardoor nu circa 7.500 bestemmingen online beschikbaar zijn. Groepen tot 9 personen kunnen reizen naar Duitsland online boeken. Verder zijn tickets voor IC Brussel direct te boeken in de app. Tot slot ontvangen reizigers nu gepersonaliseerde reisinformatie voorafgaand aan de reis.

Intercity Randstad–Aken

NS is in 2020 in samenwerking met ProRail en het ministerie van IenW gestart met onderzoek naar de mogelijkheden om een Intercity-verbinding tussen de Randstad en Aken te introduceren in 2025.

ICE

De ICE tussen Nederland en Duitsland bestond 20 jaar in 2020. Sinds de start hebben meer dan 23 miljoen reizigers van deze verbinding gebruik gemaakt.

Actieagenda Trein Vliegtuig

In november 2020 is de Actieagenda Trein Vliegtuig aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze actieagenda, opgesteld door het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, KLM, ProRail, Luchthaven Schiphol en NS, ziet toe op het treffen van maatregelen om de internationale trein te versterken. Die moet een alternatief worden voor en een aanvulling op het vliegtuig voor de bestemmingen Parijs, Brussel, Londen, Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn.

Toevoegen aan verslag
Print pagina