Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Merseyrail

Merseyrail is de langstlopende concessie van Abellio; de concessie is voor een periode van 25 jaar (2003 tot 2028) toegewezen door Merseytravel (strategisch vervoersadviseur van de Stadsregio Liverpool). Merseyrail is de uitbater van stadsdiensten in en rond de Stadsregio Liverpool en wordt geëxploiteerd als een 50/50-joint venture met Serco.

Als gevolg van de coronapandemie is de aandacht vooral uitgegaan naar veilige, betrouwbare dienstverlening aan de inwoners van de Stadsregio Liverpool die moeten reizen. Daartoe zijn talrijke veranderingen doorgevoerd in de dienstregeling en is de reizigersinformatie afgestemd op de berichtgeving van de Britse overheid over de volksgezondheid.

Merseyrail opereert als voorheen op basis van de concessieovereenkomst met Merseytravel, die ook tijdens de pandemie bepalend is geweest voor de opbrengsten- en kostenrisico's van de exploitatie. Het is alleen aan het sinds 2003 opgebouwde sterke rendement van het bedrijf en de grote inzet van het team te danken dat we ook dit verslagjaar met winst hebben kunnen afsluiten zonder aanvullende overheidscompensatie voor gederfde reizigersopbrengsten.

Merseyrail werkt verder aan de invoering in 2021 en 2022 van een nieuwe vloot rollend materieel en aan de uitrol van smartcardsystemen, zoals valideerautomaten op de perrons van stations in heel het net, en digitale vervoerbewijzen. De nieuwe vloot is via een openbare aanbesteding aangekocht door Merseytravel en wordt geleverd door Stadler.

Merseyrail behoort volgens PPM-metingen opnieuw tot de meest punctuele Britse spoorwegmaatschappijen en heeft in de National Rail Passenger Survey van het voorjaar van 2020 haar positie behouden als beste regionale – en de op een na beste algemene - TOC in het land.

Merseyrail (op basis van 100%) 

2020

2019

(in miljoen €) 

  

Reizigersopbrengsten

33,8

65,2

Overheidsinkomsten

110,5

111,9

Overige opbrengsten

20,0

26,5

Opbrengsten

164,3

203,6

EBIT

0,4

29,2

Kapitaalinvesteringen

1,0

0,8

PCS-garanties verstrekt door NS

-

-

Toevoegen aan verslag
Print pagina